A fehérjetartalma még a húsnál is magasabb, mégis ritkán kerül terítékre ez a zöldség!

Van egy különleges hüvelyes zöldség, amely hazánkban is megtalálható, és valódi fehérjebomba: a lóbab. Ennek ellenére meglepően ritkán kerül az asztalunkra.
Egy friss finn fogyasztói felmérés szerint a lóbab ízét általában kellemetlennek tartják. A Helsinki Egyetemen végzett tanulmány feltárta az ízproblémák okát. A jövőben a kutatási eredmények segítenek majd olyan megoldások kidolgozásában, amelyek javítják a lóbab ízét.
Az egyetem legfrissebb tájékoztatása alapján a lóbabból készült fehérjetermékek a fogyasztói tesztelések során meglehetősen kedvezőtlen értékeléseket kaptak. A kutatásban összesen 264 résztvevő véleményét gyűjtötték össze. A lóbab íze a tesztalanyok szerint keserű és szájban szárító hatású volt. A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy ez a keserű íz a nyersanyag feldolgozása ellenére is megmarad, ami komoly kihívást jelent a termékek fejlesztése során.
- mondja Fabio Tuccillo,kutató sajtóközleményben. Hozzátette: "Ráadásul gyakran erősen ízesítik őket, hogy elfedjék a keserű ízt. Ezért fontos volt azonosítani azokat a vegyületeket, amelyek a kellemetlen ízt okozzák."
A kutatás során több olyan vegyületet is felfedeztek, amelyek hatással vannak a lóbab ízvilágára. Emellett megállapították, hogy a lóbab nemesítési és feldolgozási technikái továbbfejleszthetők, hogy javítsák a zöldség ízélményét. Tuccillo véleménye szerint ez új lehetőségeket teremt a még ízletesebb lóbab-összetevők kifejlesztésére.