Megdöbbentő hírek érkeztek: a cukros üdítők komoly egészségügyi kockázatokat rejthetnek magukban, és súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek.

Egy új kutatás szerint a cukros italok fogyasztása nagyobb kockázatot jelent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, mint a szilárd formában, különböző édességek formában elfogyasztott cukor - írta meg az Independent.
A Brigham Young Egyetem és német intézmények kutatói nemrég publikálták megállapításaikat az Advances in Nutrition tudományos folyóiratban.
A kutatások alapján megállapították, hogy a folyékony formában, például üdítőitalok révén bevitt cukor folyamatosan magasabb kockázatot hordoz a 2-es típusú diabétesz kialakulására, mint más cukorforrások. A tudósok több mint félmillió ember adatainak részletes elemzését végezték el, amely több kontinensre kiterjedt.
A kutatási adatok alapján megállapították, hogy a napi 3,5 deciliter cukros üdítőital rendszeres fogyasztása 25 százalékkal fokozza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Az édesített italok úgynevezett izolált cukrokat tartalmaznak, amelyeket gyümölcsökből és más forrásokból vonnak ki, majd feldolgozott élelmiszerekhez adnak. Ezek nagyobb glikémiás hatást fejtenek ki, ami túlterhelheti és megzavarhatja a máj anyagcseréjét, növelve a májzsír mennyiségét és az inzulinrezisztenciát.
A kutatók megállapításai alapján a tápanyagokban bővelkedő élelmiszerek, mint például a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonákban található cukrok nem idéznek elő metabolikus túlterhelést a májban. Ezek a cukrok lassabb reakciókat generálnak, köszönhetően a bennük lévő rostoknak, zsíroknak, fehérjéknek és más értékes tápanyagoknak.
Ez a szoros kapcsolat arra utal, hogy a megnövekedett relatív kockázat már az első napra vonatkozó adaggal együtt megjelenik, és nincs olyan minimális küszöbérték, amely alatt a bevitel biztonságosnak számítana.
- írták le a kutatás készítői.