A napraforgó termesztéstechnológiájának fejlesztése számos izgalmas lehetőséget kínál, amelyek révén fokozhatjuk a terméshozamot és a fenntarthatóságot. Az alábbiakban néhány innovatív megközelítést említek, amelyek hozzájárulhatnak a napraforgó termeszté


A hazai növénytermesztés a legutóbbi évek sokkhatásai miatt egyre inkább keresi azokat a lehetőségeket, amelyek az egyre nehezebbé váló agronómiai, ökonómiai hatékonysági körülményekből kiutat jelentenek.

A jelenlegi összetett és kihívásokkal teli helyzetet számos belső és külső tényező együttes hatása alakította ki. Agronómiai nézőpontból talán a leglényegesebb ok a hazai növénytermesztés struktúrájának drámai leegyszerűsödése, valamint egyes növények termesztési technológiáinak fejlesztésének hiánya volt.

Napjaink mezőgazdaságában a szántóföldi növénytermesztés területének 85%-át mindössze öt fő növényfajta uralja, ami egyértelműen a vetésszerkezet drámai leegyszerűsödésére utal. Azok a növények, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt még százezer hektár körüli területen virágoztak, mint például a cukorrépa, burgonya vagy borsó, mára a termesztési gyakorlat peremére szorultak.

A vetésszerkezet ilyen leegyszerűsödése sok-sok piaci, gazdasági, agronómiai és egyéb okokra vezethető vissza, de az kétségtelen tény, hogy az ilyen szimplifikálódott vetésszerkezet jelentősen megnövelte a magyar szántóföldi növénytermesztés ökológiai, agronómiai és ökonómiai vulnerabilitását, azaz könnyen sebezhetővé vált.

Még mindig van lehetőség a változtatásra, de ez nem elhanyagolható kihívást jelent a gazdálkodók számára. Az egyik legnagyobb feladat, amellyel szembesülnek, az őszi-tavaszi vetésű növények megfelelő arányának meghatározása a vetésszerkezeten belül.

A tavaszi vetésű kapás növények közül a kukorica és a napraforgó kiemelkedő szerepet játszik hazánk mezőgazdaságában. Az ő jelentőségük és hatásuk az országos és üzemi szinten valóban sokszínű és összetett. Így érdemes néhány szempont szerint alaposan megvizsgálni e két növényt, hogy jobban megértsük, milyen előnyöket és kihívásokat rejtenek magukban.

Fedezze fel az SUVEX és ARNETES SU hibrid napraforgókat, amelyek a KWS innovatív kínálatának részei! Ezek a korszerű középérésű hibrid fajták kiemelkedő alkalmazkodóképességgel bírnak, így ideálisak különböző termesztési körülményekhez. A peronoszpóra megbetegedés ellen az M9 rezisztenciaszint biztosít védelmet, míg a Szádor A-F rasszokkal szemben is rezisztensek. További információkért KATTINTSON A KÉPRE!

A kukorica és a napraforgó kiemelkedő szerepet játszanak nemcsak globálisan, hanem hazánk mezőgazdaságában is. Az utóbbi évtizedek során a kukorica vetésterülete drámai mértékben megnövekedett: míg 1970-ben mindössze 113,1 millió hektáron termesztették, addig 2022-re ez a szám már 203,5 millió hektárra emelkedett. Ezzel a növény a búza után a második legnagyobb területen termesztett kultúrnövényként van jelen a világ mezőgazdaságában.

A napraforgó vetésterülete ugyan lassabban növekedett abszolút értékben (1970-ben 8,2 millió ha, 2022-ben 27,9 millió ha), de a relatív növekedés mértéke (340%) lényegesen meghaladta a kukoricáét (180%).

Hazánkban a kukorica vetésterülete az elmúlt két évtizedben fokozatosan csökkent (2000-ben 1,193 millió ha, 2023-ben 0,768 millió ha), míg a napraforgóé nagyon dinamikusan növekedett (2000-ben 299 ezer ha, 2023-ban 674 ezer ha).

Az elmúlt húsz év során a hazai mezőgazdaságban mindkét növény, a kukorica és a napraforgó esetében kedvező termésátlagok növekedését figyelhettük meg. Ugyanakkor a termésingadozások, különösen a kukoricánál, rendkívül széles skálán mozogtak. Jelenleg a kukorica országos termésátlaga 7-8 t/ha, míg a napraforgóé 3 t/ha. Ezt a helyzetet nem csupán stabilizálni szükséges, hanem tudatos tervezéssel és gazdasági megfontolásokkal érdemes növelni a versenyképességünk érdekében.

A kukorica- és napraforgótermelésünk erőteljesen az exportpiacokra támaszkodik, ami különösen a kukoricát érintő időszakokban drámai kihívásokat teremt. A kukorica túlságosan nagyfokú exportorientáltsága mérsékelhető lenne, ha a hazai felhasználás, például az állattenyésztés, bioetanol előállítás, valamint az ipari és élelmiszeripari feldolgozás terén erősítenénk a belső igényeket. Sajnos azonban az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ezen a téren nem sikerült jelentős előrelépéseket elérni.

A napraforgó sokkal jobban értékesíthető terméket (nyersen, feldolgozva) jelent, így - talán - ennek az exportorientáltságnak a negatív hatásai kevésbé jelentkeznek.

Mindkét növénynél, de különösen a kukoricánál a piaci árak kiugróan nagy volatilitása mutatkozott meg az elmúlt néhány évben, amely negatív hatású volt nemcsak a gazdálkodók, hanem a kereskedők és feldolgozók szempontjából is.

A folyamatosan csökkenő hazai szántóterületen a megfelelő ökológiai, vetésváltási és egyéb szempontok mérlegelésével a kukorica mintegy 1,25 millió ha, a napraforgó mintegy 0,9-1,2 millió ha területen termelhető számításaink szerint, azaz - megfelelő feltételek mellett - mindkét növény vetésterülete 0,2-0,4 millió ha-ral még potenciálisan növelhető, vagy - a termésátlagaik növelésével és stabilitásával - ezeken a területeken más növények bevonásával változatosabbá tehető a hazai vetésszerkezet.

Az is fontos mindkét kultúránál, hogy milyen alternatív növényekkel - legalábbis részben - helyettesíthetők mind agronómiai, mind felhasználói szempontból. Ezt mérlegelve a kukoricának sokkal nagyobb a más növényekkel (kalászosok, cirok, egyéb gabonák) történő helyettesíthetősége, mint a napraforgónak.

A napraforgó helyettesítése repcével a hazai klímaviszonyok figyelembevételével csak bizonyos mértékig lehetséges.

Dr. Pepó Péter, a szakma elismert képviselője, mindig is kiemelkedett tudásával és elkötelezettségével. Innovatív megoldásaival és szakmai tapasztalatával hozzájárul a terület fejlődéséhez, miközben mentorálja a fiatal tehetségeket. Munkássága során számos sikeres projektet irányított, amelyek nemcsak a tudományos közösség, hanem a társadalom számára is jelentős hatással bírtak. Dr. Pepó Péter nem csupán szakember, hanem inspiráló személyiség is, aki mindig nyitott az új ötletekre és kihívásokra.

Debreceni Egyetem, MÉK, Növénytudományi Intézet

Related posts