A víztisztító kancsók használata számos előnnyel jár, de érdemes figyelembe venni a potenciális kockázatokat is. Milyen tényezők befolyásolják a hatékonyságukat, és milyen óvintézkedéseket érdemes tenni a biztonságos használat érdekében? Tudd meg, miért l


Magyarországon általában semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanakkor számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.

Az ivóvíz a leggyakrabban vizsgált élelmiszerünk. A hatóság évente legalább négy alkalommal, településmérettől függően akár több százszor ellenőrzi minőségét, és az eredményt nyilvánosan közzé is teszi - mondja dr. Pándics Tamás, a Semmelweis Egyetem Közegészségtudományi Tanszékének vezetője.

Sokan olyan berendezéseket választanak, mint a vízszűrő kancsók, amelyek már elavult problémákra nyújtanak megoldást, vagy éppen ellenkezőleg, olyan okok miatt vásárolják ezeket, amelyekre egyetlen víztisztító sem képes hatékonyan reagálni.

Magyarországon a víz szennyezői közül a geológiai eredetűek a dominánsak. A magyar vízbázisok jelentős részét érintette a kőzetekből származó arzén; az arzénmentesítő kezelésnek köszönhetően nagyon ritka esetek kivételével ez a probléma azonban már nem áll fenn.

A nyersvíz és a vízóráig terjedő hálózatra bocsátott víz minősége általában kitűnő, azonban a tulajdonosnak fontos szerepe van a további kockázatok kezelésében. Például, ha lakásában ólomtartalmú csövek találhatók, a tulajdonosnak feladata ezek megszüntetése, hogy elkerülje az ólomszennyezésből adódó problémákat.

Sokan azért döntenek a víztisztító berendezések beszerzése mellett, mert úgy érzik, hogy a csapvíz mikrobiológiai minősége nem elégíti ki az elvárásaikat.

Ez azonban a közműves ivóvíz esetében rendkívül szokatlan. Sőt, maguk a víztisztítók is rejthetnek mikrobiológiai kockázatokat; gyakran előfordulnak olyan mikrobiológiai problémák, amelyek a berendezés nem megfelelő használatából erednek.

"Pándics Tamás hangsúlyozza, hogy a víz nem steril környezet, hiszen számos mikroszkopikus élőlény élhet benne. Ezek az élőlények azonban egészségünkre nézve nem jelentenek komoly kockázatot, amennyiben nem alakítunk ki számukra kedvező szaporodási feltételeket."

A felhasználó kezéről is juthat szennyeződés a szűrőre, amikor azt behelyezi a szűrőházba, vagy tisztítja. A könnyen hozzáférhető elemek megfelelően karbantarthatók, teljeskörűen fertőtleníthetők. A nehezen elérhető, zárt elemeken, belső járatokban azonban könnyen elszaporodnak a mikroorganizmusok (nemcsak víztisztító, hanem párologtató, inhalátor stb. berendezéseken is) - hívja fel a figyelmet Pándics Tamás

A műanyagokat kifejezetten szeretik a baktériumok, a nedves, párás környezetben akár kórokozók is megtelepedhetnek. Mindez nem feltétlenül okoz megbetegedést, de a kockázat fennáll.

Magyarországon valamennyi ivóvízzel érintkező anyagot (csövet, szerelvényt) bevizsgál a hatóság forgalomba hozatal előtt. A tesztek az ezekben található kémiai anyagokra, az összetevők kockázataira fókuszálnak, melyek a vízminőséget ronthatják. Ám azt, hogy a vízzel érintkezve milyen biológiai anyagok keletkeznek felületükön, egyelőre nem vizsgálják.

Az ivóvíztisztító kisberendezésekben a bakteriális növekedést is nyomon követik. Nagyon összetett készülékekről van szó, melyeknek sok kockázata rendszerint jóval nagyobb, mint a vízhálózatból származó vízé, hangsúlyozza a szakértő.

Egy másik gyakori érv a készülékek vásárlása mellett a kezelt vezetékes víz klóros íze és szaga. A készülékek többsége aktív szenet tartalmaz, amely ezeket csökkenti. Önmagában azonban ez az előny eltörpül a készülékek használatából fakadó kockázat mellett a szakértő szerint.

Ha zavar a klórszag, egy egyszerű trükk segíthet: tölts egy kancsó vízet, hagyd állni körülbelül 15 percig, majd élvezd a frissítő ízét!

- mondja Pándics Tamás. A közegészségtudományi szakértő szerint legtöbbször nem indokolt tehát a vízszűrök használata.

A palackozott ásványvizek használata felesleges környezeti terheket ró a bolygóra, hiszen a legnépszerűbb márkák összetétele szinte alig különbözik az egyszerű csapvízétől. Olyannyira, hogy...

Az ásványvizeink egyedülálló forrása ugyanazon vízmű kútja, amely a csapvizünket is biztosítja.

- mondja Pándics Tamás magyarországi vizes adatbázisok adataira hivatkozva.

A nyomelemek és ásványi anyagok bevitelében a szilárd élelmiszerek játsszák a főszerepet, hiszen a szervezet a zöldségekből és gyümölcsökből képes a leghatékonyabban hasznosítani ezeket az értékes tápanyagokat. Emellett léteznek olyan elemek is, mint a kalcium és a magnézium, amelyek a csapvízből is könnyen felszívódnak. Az ivóvíz, legyen az csapvíz vagy ásványvíz, akár húsz százalékos arányban is hozzájárulhat ezen ásványi anyagok beviteléhez.

Oszd meg velünk a véleményedet erről a témáról a Facebook oldalunkon! Kíváncsian várjuk, mit gondolsz!

Related posts