Elképesztő, de igaz: ezekben az éttermekben a vendégek versengenek a prémium vizekért, melyek ára akár 9 ezer forint is lehet egy palackért! - Pénzcentrum

Egy cheshire-i étterem izgalmas újdonsággal gazdagította étlapját: mostantól egy különleges vízmenü áll a vendégek rendelkezésére, ahol akár 19 fontos (kb. 8700 Ft) prémium vizek közül is választhatnak. A vízsommelier-k szerepe egyre inkább felerősödik a gasztronómiai világban – számolt be róla a The Guardian.
A La Popote étterem Martonban, Manchester és Stoke-on-Trent határán, izgalmas újdonsággal bővítette kínálatát: a tradicionális étel- és borlapok mellett immár egy különleges vízkínálattal is várja vendégeit. A változatos, hét különböző vízből álló választék a helyi Peak District gyönyörű forrásaiból érkező 5 fontos Crag-tól egészen a portugál Vidago fürdőváros prémium vízéig terjed, amely 19 fontos árával igazi különlegességet jelent. Itt az ideje, hogy felfedezd a víz ízét és a gasztronómiai élvezetek új dimenzióját!
Doran Binder, a vízkínálat megalkotója és elismert vízsommelier, úgy véli, hogy a víz régóta elfeledett ital, pedig megérdemli, hogy méltó módon, valódi italként ünnepeljék. "A víz egy csodálatos dolog, és szeretném, ha az emberek felfedeznék és élveznék, ahogy eddig még soha" - osztja meg véleményét a szakember, aki havonta lenyűgöző 7 millió megtekintést gyűjt össze közösségi média platformjain.
A vizek ízvilágát alapvetően az ásványianyag-tartalmuk alakítja, amit a teljes oldott szilárdanyag-tartalom (TDS) segítségével mérünk. Az alacsony TDS-értékű, lágy vizek általában kellemes, frissítő ízűek, míg a magas TDS-értékű, kemény vizek gazdagabb ízélményt nyújtanak, mivel hosszú időt töltöttek a föld mélyén, ahol különféle ásványi anyagokat szívhattak magukba. A víz ízét jelentős mértékben befolyásolja a helyi geológiai viszonyok, amelyek meghatározzák az ásványi anyagok összetételét és mennyiségét.
A La Popote étterem tulajdonosai, Joe Rawlins séf és Gaëlle Radigon az alkoholmentes italok iránti növekvő igényben látnak lehetőséget. "Még Franciaországban is egyre többen kérnek alkoholmentes választékot" - mondja Radigon, aki szerint a vendéglátóiparnak lépést kell tartania a fogyasztói igényekkel.
Binder karrierje a hajápolási iparból indult, majd egy válás után megvásárolta a Crag Inn nevű pubot a Peak District-ben. Amikor a pub elhanyagolt forrását megjavíttatta és bevizsgáltatta, kiderült, hogy rendkívül tiszta, selymes víz található alatta. 2018-ban felhagyott korábbi munkájával, és elindította a Crag forrásvíz palackozását, a pubot pedig palackozóüzemmé és vízbárrá alakította.
A prémium vizek piacán egyre nagyobb az érdeklődés. Michael Mascha, akit Binder a "víz keresztapjának" nevez, 2002-ben alapította a FineWaters szervezetet, amely ma már akadémiát, konferenciát és tanácsadó részleget is működtet. Mascha online képzést tart lelkes szakembereknek, és már több mint 100 sommeliert képzett ki, köztük Bindert is.
A környezetvédelmi kihívásokra reagálva Binder arra buzdítja a vízgyártókat, hogy köteleződjenek el az újrahasználható üvegpalackok gyűjtése mellett. Mascha véleménye szerint a prémium vizek nem csupán a csapvíz alternatívái, hanem inkább különleges italok, hasonlóan a borokhoz. "Olyan vizekről beszélünk, amelyek egyediek, rendelkeznek saját terroir-jukkal, és méltán érdemlik meg a palackozást" - fogalmaz.
Rawlins, a La Popote séfje izgalommal tekint a jövő felé, ahol lehetőséget lát arra, hogy a már meglévő steak- és sajtestek mellett vízkóstolós esteket is szervezzen. Kiemeli, hogy a vízmenü nem csupán egy újabb marketingfogás, hanem valódi gasztronómiai élményt kínál: "Bár lehet, hogy a vizek összetételén változtatunk, a választékunk alapja továbbra is megmarad."
A vízsommelier-k és elhivatott szakértők egyre bővülő közössége úgy véli, hogy a fogyasztók ma már képesek más szemmel nézni a vizet, nem csupán mint alapvető folyadékra. Milin Patel, aki környezettudományi háttérrel rendelkezik, és mára ivóvíz-szakértővé lépett elő, megjegyzi: "Olaszországban és Franciaországban a lakosok sokkal inkább tisztában vannak a víz minőségével és jelentőségével, míg nálunk még mindig van egy kis lemaradás a megértés terén."