Európai védővámok bevezetése árnövekedést okozhat a hazai húsiparban - figyelmeztet a takarmánygyártók szakmai képviselője.

A sertés- és baromfihúsok fogyasztói ára Magyarországon akár 3-4 százalékkal is növekedhet, ha az Európai Unió véglegesen életbe lépteti a kínai lízinggyártók ellen bevezetett védővámokat - értesült az UBM, a hazai takarmánygyártás élvonalába tartozó vállalat.
Az Európai Tanács július 11-én szavaz arról az antidömping-vámról, amelyet az Európai Bizottság idén januárban ideiglenes jelleggel vezetett be. A 58,3 és 84,7 százalék közötti mértékű büntetővám hatására a lizin ára rövid idő alatt megduplázódott, ami az UBM becslése szerint mintegy 200 millió eurós többletköltséget okozott az európai takarmánygyártóknak - közölte a cég.
A lizin egy alapvető aminosav, amelyet ipari körülmények között állítanak elő, és amely elengedhetetlen a nagyüzemi állattartásban használt takarmányok összetevőjeként. A sertések számára ez az aminosav a legfontosabb, mivel limitáló tényezője a táplálkozásuknak, míg a baromfifélék esetében a második legfontosabb tápanyagnak számít. A lizin kulcsszerepet játszik az állatok növekedésében, fejlődésében és az immunrendszerük hatékony működésében.
A lizin, amely növényi forrásokban, például szójababban és szójadarában is megtalálható, gyakran Kínából érkezik koncentrált formában. Ezért, ha az ellátási láncban zavar lép fel, annak következményei nehezen orvosolhatók. Mivel ez az aminosav nem helyettesíthető más anyagokkal, az árának emelkedése szinte azonnal hatással van a húsok fogyasztói áraira, különösen a sertés- és baromfitermékek esetében.
A kialakult helyzet tovább bonyolíthatja a magyar kormány inflációcsökkentési törekvéseit, mivel a húsárak növekedése a fogyasztói kosár egyik legkritikusabb elemét célozza meg.