Egy különösen alulértékelt téli gyümölcs, amely méltatlanul került a háttérbe.
Még az almát is túlszárnyalja, ha a C-vitamin tartalmáról van szó.
Ismered a naspolyát? Ez a csodálatos téli gyümölcs, amely mára igazi különlegességnek számít, az alma és a körte közeli rokonaként ismert. Tele van értékes tápanyagokkal, amelyek jótékony hatással vannak az egészségünkre, mégis ritkán kerül az asztalunkra – olvashatjuk a divany.hu cikkében.
Róla mindössze annyit tudunk, mint egy titokzatos ködbe burkolózott történet csírájáról.
A Kaszpi-tenger partvidékén honos gyümölcs máig nem vált tömegcikké, pedig őshazájában – Irán, Örményország és Törökország területén – tömegesen fogyasztják. Az ókori rómaiak hozták el hozzánk, és így terjedt el a Balkántól a Brit-szigetekig, Franciaországon keresztül Dél- és Kelet-Európáig. E gyümölcs, a kaviár és a szarvasgomba társaságában, egykor a fejedelmi asztalok dísze volt. Sajnos mára szinte teljesen eltűnt, és ritka kincssé vált. Pedig érdemes lenne megőrizni az étrendünkben, hiszen megfelelő mennyiségben fogyasztva segíthet átvészelni a téli megfázásos időszakokat, enyhítve a szenvedéseinket.
Ez a kompakt méretű fa vagy cserje általában 3-6 méteres magasságig terjed. Tavasz végén lenyűgöző fehér vagy rózsaszín virágai bontakoznak ki. A gyümölcse kezdetben kemény és fanyar ízű, ám ahogy megérik, különösen a fagyok után, édes és ízletes élvezetté alakul.
A naspolyát frissen fogyasztják, miután puhára érett, de felhasználják lekvárok, kompótok és más édességek készítéséhez is.
A naspolya azonban nemcsak a gyümölcséért értékes; hanem dísznövényként is kedvelt a kertekben, a színeződő levelei és a télen érő gyümölcsök miatt. Gondozása egyszerű, jól tűri a hideg téli hónapokat, de az aszályos időszakokat is jól viseli.
A naspolya jótékony hatása nem merül ki az immunrendszer általános támogatásában és a szabad gyökök lekötésében - fotó: flickr.com
Ásványi anyagokban és vitaminokban bővelkedik.
A rózsafélék családjába tartozó naspolya igazi szupergyümölcsnek tekinthető, hiszen bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban. Ez a különleges gyümölcs nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló is, így érdemes beépíteni a mindennapi étrendünkbe.
Az ásványi anyagok terén kiemelkedő, hiszen gazdag magnéziumban, vasionban, rézben, mangánban, cinkben, káliumban és kalciumban. A vitaminok vonatkozásában is figyelemre méltó, hiszen C-vitamin tartalma meghaladja az almáét, emellett bővelkedik B1-vitaminban, és jelentős mennyiségű A-vitamin előanyagot, karotint is tartalmaz. Továbbá, cikkünk az ajánló után folytatódik az Európai Innovációs Partnerség keretein belül, amely segítséget nyújt a fejlesztések előmozdításához. Hirdetés
Pénzügyi előnyöket kínálhat a konyhád számára a szakszerű tenyészértékbecslés! Fedezd fel, hogyan növelheted a hozamokat és javíthatod a termelésed minőségét ezzel a professzionális megközelítéssel. Válaszd a tudományos alapú módszereket, és tedd egyedivé a mezőgazdasági tevékenységedet!
Készen állunk az új szavak világának felfedezésére! - Heti Körkérdés Reklám
Üzemanyag: Az év búcsúja áremeléssel érkezik!
Ne habozz! Ma még van időd arra, hogy biztosítsd a kutyád biztonságát holnapra! Ne felejtsd el, hogy a megfelelő lépések most segítenek elkerülni a jövőbeli problémákat. Cselekedj most, és tedd meg, amire szükség van! Hirdetés
Cukros élelmiszerek: Barát vagy ellenség az egészségünk számára? A cukorral telített finomságok sokak kedvencei, de vajon mennyire ártanak valójában az egészségünknek? Fontos, hogy tudatosan válasszuk meg, mit eszünk, hiszen a túlzott cukorfogyasztás számos egészségügyi problémához vezethet. De nem minden édesség egyforma! Fedezd fel, hogyan élvezheted a finom ízeket anélkül, hogy veszélyeztetnéd a jólétedet! Ismerd meg a mértékletesség titkát és válassz okosan! Csatlakozz a cukormentes életmódhoz, és éld át a változást!
Szárazságra felkészülve, de a csapadékot is meghálálva Hirdetés
Ha éget a nap, ha szakad az eső, nálunk a termésbiztonság az első Hirdetés
Jótékony hatásai
A naspolya jótékony hatása messze túlmutat az immunrendszer erősítésén és a szabad gyökök semlegesítésén.
A magas pektintartalmának köszönhetően ez a csodálatos élelmiszer támogatja az emésztési folyamatokat, rostjai pedig lassítják a szénhidrátok felszívódását, így kedvezően hatnak a vércukorszint stabilizálására. Emellett prebiotikumként táplálja a bélflóra hasznos baktériumait, elősegítve ezzel az egészséges bélműködést. A népi gyógyászatban hagyományosan gyulladáscsökkentőként ismert főzete, míg antioxidánsai védelmet nyújtanak a szabad gyökök által okozott sejtkárosodásokkal szemben, ezzel hozzájárulva az érelmeszesedés kockázatának csökkentéséhez. Kiváló káliumforrás, amely segít a vérnyomás szabályozásában és mérsékli a szívbetegségek kialakulásának esélyeit a magas vérnyomás következtében. Ráadásul bőrfeszesítő és hidratáló hatásával is hozzájárul a szépségápoláshoz.
Hogy érdemes fogyasztani a gyümölcsöt?
A tökéletes időpont megtalálása a "szüret" és a fogyasztás szempontjából elengedhetetlen: ha a gyümölcs még túlságosan friss, húsa világos és éretlen, az élmény nem fogja kielégíteni az ízlelőbimbókat. Ám amikor a gyümölcs mogyorószínűvé válik, belseje sötétebb és barnás árnyalatokat ölt, miközben puha és lédús lesz, akkor az ízek harmóniája eléri a maga csúcsát.
A naspolyát általában a korai érettség fázisában szedik le, majd hűvös helyen várják meg gyakori forgatás és szelektálás mellett, hogy utóérjen.
Indexkép: flickr.com