Eddig a kőolaj származékait fogyasztottuk, de most végre elérkezhet a pillanat, amikor az Egyesült Államokban betilthatják a nassolnivalókban található, súlyosan rákkeltő ételszínezékeket.
Lehetséges, hogy a piros ételfesték okozhatja az ADHD-hoz hasonló tünetek megjelenését sok embernél? Ezt a vegyületet már több államban is betiltották, és most úgy tűnik, hogy a változások még szélesebb körben várhatóak. Az ok? A festék bizonyítottan rákkeltő, ám ennek ellenére számos népszerű nassolnivalóban megtalálható.
Szenvedélyesen rajongsz a rubinvörös cukorkákért és a buborékos üdítőkért? De ne feledd, hogy ezen kívül is számos ínycsiklandó rágcsálnivaló létezik, amelyekhez cseresznyepiros ételfestéket adnak. Azonban érdemes óvatosnak lenni, mert az egyik ilyen színezék komoly veszélyt jelenthet az egészségre.
Az Egyesült Államok most egy lépéssel közelebb került az élelmiszerfesték betiltásához, amely a tanulmányok szerint súlyos egészségügyi problémákat, köztük rákot okozhat. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) betilthatja a színezéket, amely általában megtalálható a szódában, rágcsálnivalókban, gabonafélékben és édességekben is.
Európa, Ázsia és Ausztrália országai, köztük az Egyesült Királyság, Japán, Kína, Ausztrália és Új-Zéland már betiltották az adalékanyagot.
Az Egyesült Államok 1990-ben már elrendelte a Red 3 használatának tilalmát a kozmetikai termékekben. Kalifornia volt az úttörő, amely 2023-ban az élelmiszer-adalékanyagok között is megtiltotta ennek alkalmazását. Jelenleg azonban a teljes ország még nem tett lépéseket a vegyszer eltávolítására.
Jim Jones, az FDA emberi élelmiszerekért felelős biztosának helyettese kifejtette, hogy már több mint tíz év múlt el azóta, hogy a Red No. 40 szintetikus színezék biztonságát utoljára felülvizsgálták.
A múlt héten zajló ülésén a Szenátus Egészségügyi, Oktatási, Munkaügyi és Nyugdíjügyi Bizottságának tagjaként a következő megjegyzéseket tette:
A Ház Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottságának rangsoroló tagja, Frank Pallone Jr. sürgette a folyamatot.
"A javában zajló ünnepi szezonban, ahol bőségesen fordulnak elő az édes finomságok,
Az élelmiszeripari cégeknek elengedhetetlen, hogy garantálják a forgalmazott termékeik biztonságát. Nem csupán az a feladatuk, hogy eleget tegyenek az FDA által előírt szabványoknak; ez magában foglalja, hogy a piacon lévő több ezer olyan termék, amely bizonyos vegyszereket tartalmaz, továbbra is elérhető legyen. Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy az FDA szabályozásait szükséges lenne kiterjeszteni a festékekre is.
A kutatások eredményei arra utalnak, hogy a Red 3 festék potenciálisan rákot generálhat, míg a hosszú távú takarmányozási vizsgálatok során adenómák és pajzsmirigy karcinómák kialakulásával hozták összefüggésbe.
És nem a Red 3 az egyetlen potenciálisan veszélyes élelmiszerfesték, amelyet még mindig használnak az Egyesült Államokban.
Köztük található a sárga 5 és a sárga 6, melyekről megállapították, hogy benzidint vagy más rákkeltő anyagokat rejtenek. Eközben legalább négy színezék – a kék 1, a vörös 40, valamint a sárga 5 és sárga 6 – túlérzékenységi reakciókat idézhetnek elő.
A legfrissebb kutatások újabb megerősítést nyújtanak arról, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának drasztikus csökkentése elengedhetetlen a lakosság egészsége érdekében.