Bogrács-index: Az élelmiszerárak alakulása Kárpátalján A Kárpátalján tapasztalható élelmiszerárak változása egyre inkább érzékelhető, és a helyi közösségek mindennapi életére is hatással van. A Bogrács-index, mint egyfajta mérőszám, jól tükrözi az alapve


A Kárpátaljai Közvélemény-kutató Központ nyilvánosságra hozta az októberi bogrács-indexet. Az elemzés alapján megállapítható, hogy az alapélelmiszerek ára október hónapban mérséklődött a szeptemberi szinthez viszonyítva.

A kárpátaljai konyha alapélelmiszereinek beszerzési árát figyelembe véve arra jutottak, hogy szeptemberben - az augusztusi árakhoz képest - 6,2%-kal csökkentek az árak. Vagyis egy öttagú család 670 hrivnyát költött egy-egy adag bográcsgulyásra. Az elmúlt hónapok alapján októberben volt a legolcsóbb bográcsgulyást készíteni odahaza.

Augusztusban egy öttagú család ebédjének költsége 715 hrivnya volt, míg a legdrágább hónap júliusban az alapélelmiszerek ára 805 hrivnyára rúgott. Ezt megelőzően, júniusban a bogrács-index 790 hrivnyát jelzett.

A Bogrács-index egy különleges kutatási kezdeményezés, amely a Kárpátaljai Közvélemény-kutató Központ égisze alatt valósult meg. Az elnevezés az egyik legismertebb és legkedveltebb helyi ételre utal. Kárpátalján a bográcsban készült ételek népszerűsége miatt a kutatók ezen étel előállításának költségeit vizsgálják, hogy felmérjék a havi gazdasági tendenciákat. A cél az, hogy egy öttagú család számára megbecsüljék, mennyibe kerül fejenként egy adag elkészítése, így tükrözve a helyi gazdasági helyzet alakulását.

Ez a mérés kiemelkedő pontosságú megyénkben, hiszen a bográcsgulyás elkészítéséhez elengedhetetlen alapanyagok szükségesek: liszt, hús, zöldségek, víz és különféle fűszerek. Ez az étel széles körben elterjedt a megye minden szegletében, és a hozzávalói a kárpátaljai konyha alapvető élelmiszereiből tevődnek össze.

Related posts