Az olasz és kínai kultúrák találkozása egy igazán izgalmas és különleges élményt nyújt. Az olasz gasztronómia gazdag ízvilága találkozik a kínai ételek sokszínűségével, amely új ízeket és élményeket teremt. Képzelj el egy tál tésztát, amelyet az olasz fűs


Ha az ember Olaszországba megy, tiszta sor, hogy pizzát eszik és tésztát keresgél. A legritkább esetben próbál ki valami mást. Minek? Ez a pizza hazája, és itt a legjobb a milánói is. Esetleg lasagne, és valami könnyű saláta hozzá. Egyet is értek, én is így voltam vele, egészen a negyedik napig, amikor megcsömörlöttem, és úgy éreztem, hogy elegem van a tésztafélékből, valami mást akarok. És egész pontosan így fordultam a páromhoz: "Most már ennék egy jó kínait!"

Tudom, hogy sokan most talán furcsán néznek rám, és megértem, ha bolondnak tartanak. Ha én olvasnám ezt a szöveget, valószínűleg hasonló érzések kerítenének hatalmukba. De amikor a veronai kemping csodás, városra nyíló kis kertjében ültem, minden egyes szó és vágy teljesen logikusnak tűnt számomra.

Kimondtam, nem lehet visszaszívni, de ha már nyaralunk, nem ehetünk akármit, nem zúdulhatunk be egy utcai gyors kínaiba, valami különlegeset kell kipróbálni Veronában, a szerelmesek városában. Így esett a választásunk a Google keresőre és a pontszámokra, és meglepve tapasztaltuk, hogy

Itt az idő, hogy csatlakozzunk a vacsorához!

amikor fáradtan, a város felfedezése után végre beléptünk az étterem küszöbén, hatalmas megkönnyebbüléssel tapasztaltuk, hogy nem a legkevésbé elegánsan öltöztünk fel. Akár hiszi, akár nem, kedves olvasó, de aznap este a hely hangulata és ínycsiklandó ételei mindent feledtetni tudtak, még a nap fáradalmait is. A gyönyörűen megterített asztalok és a barátságos kiszolgálás azonnal elvarázsolt minket, és úgy éreztük, hogy végre megérkeztünk egy olyan helyre, ahol igazán pihenhetünk.

Az még rendben van, hogy úgy éreztük magunkat, mint a királyok, de a turisták nélkül Verona szinte teljesen tele volt helyiekkel az étteremben. Budapesten viszont nem találkozunk ilyen autentikus kínai helyekkel; nálunk inkább a másfajta koncepció dominál, ahol az étteremben lévő eladók is aktív résztvevői az élménynek. Persze akadnak kiváló kínai éttermek is, de a belső tér és a dizájn itt sem számít a legfontosabb tényezők közé.

Persze Olaszország és főleg Észak-Olaszország a divat és a design hazája, itt lehet, hogy meg is bukna egy olyan étterem, ahová nem kimondottan jó beülni.

Nos, ennyit a látványról! Bár nem ez a leglényegesebb, mégis kellemes érzés, amikor egy étteremben kényeztetve érezhetjük magunkat. Egy barátságos kínai hölgy, aki legalábbis úgy tűnt, hogy az, azonnal a segítségünkre sietett, és együtt kerestük meg a számunkra leginkább megfelelő asztalt.

A nyári forróság elől menekülve egy kellemesen hűvös, légkondicionált étteremben találtunk menedéket. Az étlapot a pincér barátságosan a kezünkbe nyomta, és máris elkezdődött az ízek felfedezése.

A Google értékelések tükrében titkon egy kivételes élményre készültünk.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csupán kínai, hanem thai ínycsiklandó étkezési lehetőségek is várták a vendégeket a rendkívül sokszínű étlapon. A legmegdöbbentőbb tényező azonban az árak voltak; az elegáns belső tér ellenére is csupán 3-10 euró körüli összegért élvezhettük a fogásokat. Elárulom, hogy...

Nagyon sokat gondolkodtunk, hogy mit is kérjünk a hatalmas választék miatt, ezért az ismerősebb fogások felé húzott a szívünk, nem tudtuk, hogy mit várhatunk egy olasz kínai étteremtől, hogyan tudunk megbirkózni az itteni ízekkel. Azt lehet tudni, hogy a kínai konyha mindig alkalmazkodik a helyi elvárásokhoz. Ezt éreztük is, sokkal kevésbé volt minden csípős, savanyú és édes, mint itthon. Finomabb fűszerezéssel dolgoztak, szerintem közelebb volt a kínai ízekhez, ahhoz, amit Budapesten a kínai negyedben kóstoltunk. Én már valami zöldséges ételt szerettem volna, és látni se akartam tésztát, amiben természetesen a kínai konyha sem szűkölködik. Nagyon szeretem a kissé édeskés kínai ízeket, és egy jó wonton levest is igen megkívántam.

Minden elképzelhető dolog létezett, és olyanok is, amelyekről még csak álmodni sem mertünk. Előételek közül választottunk, kis húsos batyukkal kedveskedtünk magunknak. Én viszont egy szigorúan rizses fogást kértem, tele friss zöldségekkel, zöldbabbal és tengeri algával, hogy igazán különlegessé tegyem az étkezést.

Jó nagy adagokat kaptunk, de sikerült elboldogulnunk velük. Na jó, egy kicsit azért hagytunk a tányéron, de komoly mennyiség nem ment kárba, főleg a zöldségek és köretek maradtak érintetlenek. A felszolgálás remek volt, a hangulat pedig fergeteges. A szomszéd asztalnál egy olasz család ült, és a legnagyobb fiuk hátán egy post-it papíron telefonszám virított. Szegény srác, sajnáltam, de valahogy nem tudtam odamenni, hogy levegyem róla. A másik fiú viszont láthatóan elégedett volt, és az egész család vidámnak tűnt, úgy látszik, valami születésnapi ünnepséget tartottak.

Mindenkinek szívből ajánlom ezt a helyet, aki hasonló helyzetben van, mint én, és egy kis színt szeretne vinni olaszországi kalandjába.

Related posts