Keresed a legfinomabb thai ízeket Budapesten? Ne kutass tovább, összegyűjtöttünk neked öt igazán különleges éttermet!

A mai napig is, ha valami bánt, vagy agyamra mennek a szürke, nyirkos téli napok, nekiállok thai curryt csinálni, mert abban a pillanatban, ahogy a currypaszta kiengedi az illatát, valahogy a gondokat is kifüstöli a fejemből. A thai konyha nem véletlenül lett világszerte népszerű, az édes, sós, savanyú, kesernyés és csípős harmóniájára épülő fogások ízvilága egyszerre ismerős, és izgalmas, felfrissítenek és átmelegítik a lelket. Sajnos azonban, nem minden igazi thai fogás, ami annak látszik, de ha te biztosra mennél, mi mutatunk öt isteni thai éttermet Budapesten, ahol hihetsz a szemednek, és persze az ízlelőbimbóidnak is.
Thaiföld, vagy hivatalos nevén Thaiföldi Királyság, az egyik leglátogatottabb része Délkelet-Ázsiának. Nem is csoda, hiszen tengerpartjai csodálatosak, egyébként kulturális öröksége is elképesztően gazdag, még ha sokan nem is ezért érkeznek az országba. És van még valami, amit előszeretettel emlegetnek Thaifölddel kapcsolatban, méghozzá a gasztronómia. Az ízletes, izgalmas thai konyha, amiben streetfoodtól a fine diningig mindent meg lehet találni, és ahol jóformán fillérekért ehetünk olyan felejthetetlen ételeket utcai árusoknál, amiknek addig a létezését is elképzelhetetlennek tartottuk.
Úgy tartják, Thaiföld gasztronómiáját az országba érkező dél-kínai bevándorlók alapozták meg, de indiai hatás is befolyásolta, ahogy alakították az ideérkező portugál misszionáriusok, és holland kereskedők is.
Egy biztos, mára az ország konyhája saját, egyedi ízvilággal bír, amit a bevezetőben is említett öt íz egysége teremt meg. A thai ételekben ezeknek egyszerre kell jelen lenniük. Az édességet a nád-, vagy pálmacukor, az édeskés gyümölcsök, esetenként pedig a kókusztej garantálja. A sós ízvilágért a szójaszósz, a halszósz, vagy a garnélapaszta felel, egyúttal ezek adják az étel ízének mélységét, azt a bizonyos sokat emlegetett umamit is. A savasságot lime levével, tamarinddal, ecettel, zöld mangóval vagy különféle fermentált alapanyagokkal érik el, még a csípős-fűszeres hatáshoz szárított, vagy friss chilit esetleg chilipasztát használnak. A kesernyés vonalhoz különféle zöldfűszereket, például az indiai orgona levelét vetik be, de gyakori a keserűdinnye is, máskor viszont feketedésig pirítják a hozzávalókat így érve el a kívánt ízhatást.
Ha otthon szeretnél kísérletezni:
A thai ételek azért annyira komplexek és mégis harmonikusak, mert ennek az öt elemnek az egyensúlyára mindig nagyon figyelnek, és mivel az arányok a helyükön vannak, ezek a markáns, aromás hozzávalók, fűszerek, nem kioltják, hanem épp ellenkezőleg, erősítik egymást. Elég csak a kókusztejjel készült thai levesekre gondolni, amik a lime savasságának köszönhetően egészen frissek, és üdítőek mégis van valami hihetetlen mélység minden kanálban.
Ha mostanra felkeltette az érdeklődéseteket a thai ételek világa, csatlakozzatok hozzám! Megosztom veletek, hova érdemes ellátogatni, hogy megkóstoljátok ezeket a különleges ízeket.
A bulinegyed szívcsakrájánál élni nem csupán szórakozás és mese, néha valóban igazi kihívás, de mindezek mellett rengeteg előnnyel is jár. Az egyik ilyen előny a Klauzál téren található Im-oon Thai Food, amely ár-érték arányban kiemelkedő thai étterem. A magas minőség és a távol-keleti ízek sok helyen luxusnak számítanak, és nehezen találni megfizethető alternatívát, de az Im-oon valóban különleges hely. De ami igazán lenyűgöző, az nemcsak az ételek minősége, hanem a hely varázslatos atmoszférája is. Meggyőződésem, hogy a vendégek érzik, ha egy étterem szeretetteljes és barátságos légkört teremt. Az Im-oonban mindig úgy érzem, hogy örömmel várnak, és az ételek, amelyek frissen és jó szívvel készülnek, valódi élményt nyújtanak. Az étterem büszkesége természetesen a pad-thai, de ha valami különlegesre vágysz, mindenképpen érdemes megkóstolni a thai curryket is. Különösen figyelmet érdemel a phararam, amely jázminrizsből készül, és a házi kókusztejes-mogyorószósz teszi igazán különlegessé. A stir-fried brokkoli és répa kombinációja pedig csak fokozza az élményt. Húst is kérhetsz hozzá, de bátran állíthatom, hogy így is megállja a helyét. Ne felejtsétek el: Im-oon Thai Food. Ez nem egy turisták által felkapott hely, hanem egy igazi családi vendéglő, ahol remek fogások várnak rátok.
Az Arany János utcai QUÍ étterem bemutatja a thai konyha varázslatos világát, egy kis vietnámi ízvilággal fűszerezve. Ezt az éttermet, akárcsak testvéreit – a Sáot, a Khant és az Ópiumot –, azért kedvelem, mert az étlapja remekül tükrözi, hogy az ázsiai gasztronómiák egy-egy különleges utazásra hívnak minket, ahol a különböző kultúrák ízei harmonikusan találkoznak. A thai konyha klasszikus ételei közül kiemelkedik a zöld curry, amelyet zöldséges, tengergyümölcseis, csirkés vagy marhás változatban is megkóstolhattok. A thai curryk titka, hogy a kókusztejnek köszönhetően sokkal krémesebb és levesebb állagúak, míg a húsos változatokban a hús és a zöldségek egy időben készülnek együtt, így egy igazán gazdag ízélményt nyújtanak. A QUÍ különösen ajánlott azoknak is, akik még nem próbálták a pad thait. Ugyan sok helyen kapható, de csak kevesen tudják azt igazán jól elkészíteni. Ha már rászánjátok magatokat, érdemes egy elsőrangú változatot választani! Az étlapon többféle pirított tészta közül válogathattok, a pad thai pedig különböző feltétekkel kérhető, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Ne feledjétek, az adagok bőségesek, ezért érdemes nagyobb baráti társasággal érkezni, hogy minél több ínycsiklandó fogást kipróbálhassatok!
Sokan tévednek, amikor azt hiszik, hogy a belvárosi, turisták által kedvelt éttermek csupán a felszínt célozzák meg, miközben az igazi minőségre nem figyelnek. A Tom Yum, amelynek több helyszíne is van, messze túlmutat a hagyományos thai éttermeken; a maga kategóriájában komoly versenyzőként állja meg a helyét, ízletes fogásaival, bőséges adagjaival és gondosan összeállított étlapjával. Az étterem egyik legnépszerűbb választása a guoy tiao leves, amely gazdag rizstésztával, friss babcsírával, korianderrel, újhagymával és fokhagymával készül. A vendégek kedvük szerint választhatnak a vegetáriánus, húsos vagy rákos variációk közül, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Érdemes kiemelni a pirított rizs, azaz a khao pad sokszínűségét is; különböző feltétekkel rendelhető, és igény szerint elkészítik Tom Yum szósszal, zöld curry szósszal vagy pad thai szósszal – az első kettőt azoknak ajánljuk, akik szeretik a pikáns ízeket. A kínálatban többféle wokban készült étel is szerepel, továbbá izgalmas saláták, például a som tom, amely friss papayából, házi dresszingből, mogyoróból, paradicsomból és csípős chiliből készül. Ez a fogás nemcsak remek kísérője lehet egy főételnek, hanem egy könnyű ebédként is megállja a helyét, különösen, ha egy adag rákot is kérünk hozzá.
Sok évvel ezelőtt történt, hogy itthon kínlódtam egy pokoli megfázással, és már épp azon gondolkodtam, hogy elrágcsálok egy fej fokhagymát magában, hátha segít, mikor megjelent az egyik barátnőm egy adag levessel. Miután egy kicsit rámelegítettünk, nekiálltam belapátolni, és az agyam csodás módon tisztulni kezdett, még azt is megkockáztatom, hogy ízeket is éreztem, nem is akármilyen ízeket. Csípős volt, és savanykás egyszerre, a zölségek mélységet adtak az ízeknek, a csirkétől végre úgy éreztem, hogy eszem is valamit a forró tea mellé rágcsált kekszen kívül. Hát így találkoztam először a Parázs tom yum kai levesével, ami azóta is biztos választás, ha bennem van a rontás, de egyáltalán, a Parázs mindig biztos választás, ha thai kajára vágyik a lelkem, és nem akarok nekiállni otthon bütykölni. Ez az étterem a régóta üzemelő egységek magabiztosságával és biztonságával működik. Tuti választás, nem hibázhatsz vele, arra is jó terep, hogy egy bizonyos fogásért járj vissza hozzájuk, de a kísérletezők is otthonra találhatnak náluk. A masaman curryben csirkehús, és krumpli találkozik egy isteni, currys földimogyorószószban, én imádom, de mindig gondban vagyok, hogy ennél maradjak, vagy kóstolgassam a többi curryt inkább? A pirított tészták szerelmeseinek sem kell félni, itt is kapható pad thai, de ha rám hallgattok, nem álltok meg a belépőszinténél, hanem kóstoltok, amit csak lehet.
A Puskin mozi szomszédjában lévő thai étteremmel kapcsolatban sokáig bizonytalan voltam, aztán egyszer úgy hozta az élet, hogy nem nagyon volt más választásom, mint ott ebédelni, és meg kellett állapítsam, hogy nem csak a kedves és figyelmes kiszolgálásért jár nekik az elismerés, hanem azért is, mert tök jó konyhát visznek. Én tom khaa-t, ezt a friss, kókusztejes levest ettem, csirkehússal, baromi finom volt, ajánlom mindenkinek, de az étlap felett mélázva arra jutottam, hogy tulajdonképpen bármit örömmel megkóstolnék náluk. Például a kung ob woonsent, ami egy agyagedényben készült étel, üvegtészta van benne, meg garnéla, amiket gyömbéres-szójaszószos öntettel főznek össze, vagy a sai krok isant, a káposztával, chilivel, friss gyömbérrel tálalt thai sertéskolbászt. Mindent meg lehet itt kóstolni, amitől a thai konyha annyira izgalmas és szerethető, úgyhogy belvárosi ebédnek, mozi előtti vacsorának egyaránt kiváló helyszíne lehet.